Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, δάνεισε δωρεάν στο σχολείο μας μουσειοσκευές, που η κάθεμία περιείχε βιβλία, ψηφιακό οπτικό υλικό, παιχνίδια, ταινίες, προπλάσματα μνημείων κι αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία ως σύνολο αποτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας για την τάξη. Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία μέσα από τις μουσειοσκευές να δοκιμάσουν τα αντίγραφα των ρούχων που υπήρχαν σε μία απ’ αυτές και να εξοικειωθούν με τα είδη των αρχαίων ενδυμάτων και τον τρόπο που τα φορούσαν στην αρχαιότητα. 

Οι μαθητές μελέτησαν την αρχαία ελληνική ενδυμασία χρησιμοποιώντας τη μουσειοσκευή του Μουσείο Ακρόπολης. Η αρχαία ελληνική ενδυμασία είναι για τους μαθητές μία πολύ γοητευτική πτυχή της καθημερινής ζωής της αρχαιότητας και μπορεί να αναγνωριστεί σε όλα σχεδόν τα αρχαία γλυπτά και αγγεία. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει μια σειρά αντιγράφων των βασικών τύπων της αρχαίας ενδυμασίας – ανδρικής (ιμάτιο κοντό και μακρύ, εξωμίδα, χλαμύδα) και γυναικείας (πέπλο, χιτώνα χειριδωτό με ιμάτιο, χιτώνα αχειρίδωτο με ιμάτιο). Επίσης περιλαμβάνει εξαρτήματα ενδυμασίας, όπως: περόνες, πόρπες, ζώνες, καθώς και έντυπο και ψηφιακό οπτικό υλικό. Οι μαθητές δοκιμάζουν τα αντίγραφα των ρούχων που υπάρχουν μέσα στη μουσειοσκευή και εξοικειώνονται με τα είδη των αρχαίων ενδυμάτων και τον τρόπο που τα φορούσαν στην αρχαιότητα.

Επίσης, οι μαθητές έφτιαξαν κατασκευές με θέμα τη Ζωφόρο του Παρθενώνα. H Ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μία συνεχής ανάγλυφη παράσταση που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του. Θέμα της ήταν η πομπή προς την Aκρόπολη που γινόταν κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Aθηνάς. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, πλαστικά καλούπια των λίθων της δυτικής ζωφόρου σε κλίμακα 1:20 και του κεφαλιού της θεάς Ίριδας από την ανατολική ζωφόρο σε φυσικό μέγεθος, φωτογραφική αναπαράσταση ολόκληρης της ζωφόρου αλλά και φωτογραφίες από επιλεγμένους λίθους, ψηφιακό οπτικό υλικό, εκπαιδευτικά φυλλάδια και βιβλία. Ο μαθητής παίζει, φτιάχνει δικά του εκμαγεία, τα συνθέτει και ολοκληρώνει την εμπειρία της εξερεύνησης της ζωφόρου με την αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή.