Βασικός στόχος του μαθήματος Πληροφορικής, είναι ο πληροφορικός γραμματισμός, δηλαδή η ικανότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις δικτυακές υπηρεσίες για την προσπέλαση, διαχείριση, ενσωμάτωση, αξιολόγηση, δημιουργία και επικοινωνία πληροφοριών, με στόχο την επίλυση προβλημάτων και, τελικά, τη συμμετοχή τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ "Η διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό. Το Εργαστήριο Πληροφορικής αποτελεί για τους μαθητές χώρο μελέτης, έρευνας, ενεργητικής συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να ενθαρρύνεται και να ευνοείται η διερευνητική προσέγγιση της γνώσης, η αλληλεπιδραστική και συνεργατική μάθηση, η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα." Για τον λόγο αυτό "δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να σχεδιάσει τις δικές του δραστηριότητες, να αξιοποιήσει αξιόλογο και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που αυτός θα βρει αλλά και να δημιουργήσει νέο δικό του."
Συνεπώς ο βασικός στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, με ασφάλεια, στην καθημερινή ζωή. Γι΄αυτό δεν μας ενδιαφέρει η αποστήθιση κειμένου από το σχολικό βιβλίο, αλλά η πρακτική εφαρμογή αυτών των γνώσεων.
Για το σχολικό έτος 2021-22 οι μαθητές της Γ' και της Δ' Γυμνασίου μπορούν να βρίσκουν επιπλέον υλικό και χρήσιμους συνδέσμους στις ηλεκτρονικές τάξεις του μαθήματος:
Γ' Γυμνασίου: https://eclass.sch.gr/courses/0540842524/
Δ' Γυμνασίου: https://eclass.sch.gr/courses/0540842527/
Δείτε την τελευταία εργασία των μαθητών στη Ρομποτική με τα Lego Spike κάνοντας κλικ εδώ.
Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένο το υλικό από το βιβλίο που πρέπει να μελετήσετε πριν το διαγώνισμα του Β' Τετραμήνου.
Αν δυσκολεύεστε να μελετήσετε από το βιβλίο, επιλέξτε "Κείμενο σε ομιλία" από το Μενού προσβασιμότητας κάτω αριστερά (το εικονίδιο με το αμαξίδιο) και μετά κάντε κλικ στην παράγραφο του παρακάτω κειμένου που θέλετε να ακούσετε.
Ως πρόβλημα θεωρούμε κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η λύση ενός προβλήματος δεν μας είναι γνωστή, ούτε προφανής.
Η πρώτη μας ενέργεια για να λύσουμε πιο εύκολα ένα πρόβλημα, είναι η καταγραφή των δεδομένων. Δεδομένα προβλήματος είναι τα στοιχεία που μας είναι γνωστά και μπορούν να μας βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος.
Σε κάθε πρόβλημα ψάχνουμε να βρούμε την απάντηση σε μια ερώτηση. Αυτό που ψάχνουμε είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα, το ζητούμενο σε μια κατασκήνωση μπορεί να είναι το στήσιμο της σκηνής ή ο καταμερισμός των εργασιών. Σε μια παρτίδα σκάκι ζητούμενο είναι οι κατάλληλες κινήσεις που θα μας οδηγήσουν σε «ματ» του αντίπαλου βασιλιά. Σε ένα γεωμετρικό πρόβλημα ζητούμενο μπορεί να είναι το μήκος ενός ευθυγράμμου τμήματος.
Η διαδικασία μέσω της οποίας βρίσκουμε το ζητούμενο κα επιτυγχάνουμε τον επιθυμητό στόχο ονομάζεται επίλυση προβλήματος.
Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, είναι αναγκαίο να το αναλύσουμε σε απλούστερα προβλήματα. Αντιμετωπίζοντας καθένα από τα απλούστερα προβλήματα ξεχωριστά, στο τέλος θα καταφέρουμε να επιλύσουμε και το πιο πολύπλοκο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η οργάνωση μίας σχολικής εκδρομής, αν και φαίνεται απλή, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Για την καλύτερη επίλυσή του μπορούμε να το χωρίσουμε σε μια σειρά από απλούστερα προβλήματα.
- Εύρεση τόπου επίσκεψης . Πού θα πάμε;
- Καθορισμός ημερομηνίας επίσκεψης. Πότε θα πάμε;
- Τρόπος μεταφοράς. Πώς θα πάμε;
- Υπολογισμός εισιτηρίου. Πόσο θα πληρώσουμε;
- Συγκέντρωση βεβαιώσεων συμμετοχής. Πόσα παιδιά θα έρθουν;
Οι οδηγίες που δίνουμε με λογική σειρά, ώστε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, συνθέτουν έναν Αλγόριθμο. Για παράδειγμα, μια συνταγή μαγειρικής είναι ένας αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών βημάτων, με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Όταν σχεδιάζουμε έναν αλγόριθμο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να βάζουμε με λογική σειρά τις οδηγίες που θα μας οδηγήσουν στη λύση του προβλήματός μας. Αν, για παράδειγμα, δεν περιγράψουμε σωστά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να μαγειρέψει ένας άπειρος μάγειρας μια μακαρονάδα, τότε είναι πιθανό να μείνουμε νηστικοί.
Τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο ονομάζονται εντολές. Οι εντολές ενός αλγορίθμου πρέπει να είναι εκφρασμένες με απλά λόγια, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές.
Ένα πρόγραμμα είναι η αναπαράσταση ενός αλγορίθμου γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή για έναν υπολογιστή. Ένα πρόγραμμα, δηλαδή, αποτελείται από μία σειρά εντολών που δίνονται στον υπολογιστή με σκοπό να εκτελέσει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία ή να υπολογίσει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η εργασία σύνταξης των προγραμμάτων ονομάζεται προγραμματισμός.
Τα άτομα που γράφουν ένα πρόγραμμα ονομάζονται προγραμματιστές.
Οι γλώσσες που «καταλαβαίνουν» οι υπολογιστές είναι τεχνητές γλώσσες που ονομάζονται γλώσσες προγραμματισμού.